Ervaringen van cliënten

Hieronder een aantal ervaringen van cliënten met Bowentherapie.

 

2014 - Man B.W. te A (64 jr) - Reuma/Artritis-Psoriatica

De laatste tien jaar is mijn (chronische gewrichtsontstekings)reuma verergerd. Mijn huisarts heeft toen de diagnose artrites psoriatica gesteld. Vanaf het begin heb ik aangegeven dat ik geen reuma medicijnen wil. Vanaf dat moment heb ik gezocht naar alternatieve behandelingen. Verder werd het mij duidelijk dat de dagelijkse voeding een belangrijke rol speelt in de voortgang van het reuma ziektebeeld. Sinds mei 2013 word ik behandeld volgens de Bowenmethode. Via internet kwam ik bij Linda terecht. Ik wilde persé op een natuurlijke manier mijn reumaproblemen aanpakken. De eerste keer dat ik op de behandeltafel moest "klimmen" kan ik mij nog goed herinneren. Heel stroef en stijfjes ging dat! Dat is nu duidelijk anders. Na één uur behandeling voelde ik mij heel moe. De eerste zes keer reageerde mijn lichaam nogal heftig. Na een half jaar behandeling merkte ik dat mijn ledematen soepeler werden. het patroon van de twee wekelijkse reuma aanvallen veranderde. Nu, zeventien maanden later, heb ik gemiddeld één keer in de twee maanden een aanval van reuma. Door de stijfheid van mijn ledematen was ik, zeker in de ochtend voor het wassen en aankleden, afhankelijk van de hulp van mijn echtgenote. Tegenwoordig ben ik voor 80 % minder afhankelijk van de ondersteuning van mijn vrouw. In de afgelopen zeventien maanden is mijn energie opzienbarend verbeterd. Wat ook opmerkelijk is verminderd zijn de ontstekingspijnen. Reuma is nu eenmaal een chronische ziekte, maar ondertussen ben ik wel een ander mens en hoewel dat moeilijk te bewijzen valt, heb ik ervaren dat de Bowenbehandelingen mij goed doen.

 

2014 - Man K.D. te A (57 jr) - Frozen shoulder

Mogelijk omdat mijn nieuwe racefiets niet goed stond afgesteld, kreeg ik in het voorjaar van 2013 veel last van mijn linkerschouder. Het was erg pijnlijk. Ik kon ´s nachts niet meer op deze schouder liggen, jas aantrekken ging moeilijk, een kaartje trekken uit een parkeerautomaat (voor slagboom) was zeer pijnlijk. Nadat de klachten na een aantal maanden niet vanzelf overgingen, ben ik naar een fysiotherapeut gegaan. Deze constateerde een zgn. frozen shoulder en gaf verder aan dat herstel lang kon duren aangezien ik al een tijdje klachten had. Ik heb een aantal fysiotherapie behandelingen gehad die - misschien mocht ik ook niet meer verwachten - weinig resultaat hadden. Ik werd door iemand op de Bowentherapie gewezen. Dit wilde ik wel eens proberen. Na de eerste behandeling kreeg ik ´s avonds nekpijn en mijn huid tintelde. Ik had het gevoel of ik griep zou krijgen, maar de volgende dag was dat over. Twee dagen later kon ik mijn rug afdrogen met de handdoek achter mijn rug langs. Op de racefiets had ik zelfs een nieuw record gereden, het ging erg lekker. Na de tweede behandeling kreeg ik erg last van mijn nek en schouders, maar ik heb die avond ook veel moeten staan. Dit zakte langzaam weer af. Al met al was er een lichte verbetering. Eerlijk gezegd was ik best wat sceptisch over de Bowentherapie. Na de derde behandeling zat er toch weer lichte verbetering in. Na vijf weken nog een vierde behandeling gehad. Het ging steeds beter, dus afgesproken om geen nieuwe behandeling meer in te plannen. Na drie maanden ben ik geheel pijnvrij en kan ik weer alle bewegingen maken met mijn linkerschouder.

3 behandelingen - 1 behandeling na 5 wk

 

2012 - Vrouw J.F. te A (49 jr) - Frozen shoulder

Een half jaar geleden begon het. Ik kreeg pijn in mijn schouder, met pijnscheuten door mijn arm naar mijn hand. Bewegen van de arm ging steeds moeilijker. Ook sliep ik slecht en werd bijna elke nacht wakker van de pijn doordat ik in mijn slaap op die arm lag. De fysiotherapeut zag meteen dat het een frozen shoulder moest zijn, en dit werd ook bevestigd door de huisarts nadat ik een foto en echo van mijn schouder had laten maken. Na 5 behandelingen bij een fysiotherapeut en thuis oefeningen doen was de pijn enorm en de beweeglijkheid van mijn arm niet veel toegenomen. De huisarts raadde verdere behandelingen van de fysiotherapeut af totdat een injectie in mijn schouder de pijn zou verminderen en ik iets meer beweging in mijn arm zou krijgen. Maar de injectie werkte niet voldoende. Het werd tijd voor een andere aanpak, en zodoende ben ik begonnen aan Bowen. Al de eerste behandeling voelde ik iets tintelen in mijn bovenarm en geleidelijk verminderde de pijn. Na de 2e behandeling was de pijn zo goed als verdwenen. Mijn arm kan ik alweer beter bewegen na de 3e behandeling. Heel bijzonder dat na een paar behandelingen het effect al zo groot is. Ik ga hier zeker mee door, al is het alleen maar omdat ik denk dat Bowen voor mijn hele lichaam goed is en kan voorkomen dat dezelfde klachten terugkomen

3 behandelingen tot nu toe

 

2011 - Vrouw B.v.D. te H (47 jr) - Acute lage rugklachten, "erin geschoten"

Ik ben werkzaam als verpleegkundige in de thuiszorg. Laatst wilde ik in mijn enthousiasme een cliënt even helpen door aan het steeklaken te trekken. Hierbij maakte ik een draaiende beweging en pats!, toen was het mis. Een felle pijn onder in mijn rug / bil. Die dag gewoon doorgegaan met mijn bezigheden. ’s Avonds werd ik steeds stijver en stijver. De volgende morgen kon ik bijna mijn bed niet uitkomen, ook kon ik mijn sokken maar met moeite aantrekken. Aangezien ik een vakantie voor de boeg had en een eerdere ervaring mij geleerd heeft dat ik hier wel twee weken zoet mee kan zijn, heb ik Linda gebeld en gevraagd of zij iets voor mij kon betekenen. Diezelfde morgen nog ben ik bij haar onder behandeling geweest. Toen ik huiswaarts keerde ging het bewegen al wat makkelijker. Ik voelde de plek nog heel goed en merkte dat ik voorzichtig moest zijn. Maar ik kon me weer normaal bewegen zonder op slot of in een kramp te schieten. Werkelijk een openbaring voor mij: ik was verbaasd en verrast! Ik ben gewoon op vakantie geweest zonder verdere problemen. Nu ben ik ook onder behandeling voor armklachten (tennis- / golfarm). Aangezien deze klachten al langdurig aanwezig zijn verwachtte ik niet dat dit in 2 of 3 behandelingen opgelost kon worden. Ik heb nu 3 behandelingen gehad en ga hier zeker nog mee door. Wordt vervolgd……………

1 behandeling - wordt nu behandeld voor andere klachten

 

2010 - Man H.B. te A (39 jr) - Tennisarm en lage rugklachten

Volgens de neuroloog had ik een tennisarm. Een manueel-/fysiotherapeut heeft nekwervels gekraakt en fricties gedaan op de elleboog. Maar na 8 mnd had ik nog steeds last van die elleboog. Dit uitte zich in tintelingen en een doodsgevoel in de vingers. Bij een vuist maken had ik ook geen kracht meer in mijn vingers. In de uitgebreide intake werd ik gevraagd naar mogelijke andere beperkingen. Hierbij kwam mijn rug ter sprake. De klachten van het niet lang kunnen staan en lopen nam ik zelf ondertussen al voor lief. Hier had ik al 20 jaar last van. Door het koppelen van cijfers aan de mate van irritatie of pijn werd alles goed meetbaar. Sceptisch, als ik in het begin was, constateerde ik toch al vrij snel een afname in de beperkingen. Na een behandeling of zes waren de klachten nagenoeg verholpen en kan ik weer veel beter functioneren. Enkel zal ik af en toe een onderhoudsbehandeling moeten doen.

4 behandelingen – 1 behandeling na 3 wk - nog 2 behandelingen met een tussenpoos van 7 wk

 

2010 - Triathlete (42 jr) - Klachten lage rug met uitstraling hamstrings

Door aanhoudende klachten en verdergaande stijfheid was optimaal trainen (vooral hardlopen) een probleem..... Ook lange autoritten, lang staan en achter pc werken waren soms pijnlijk. Na 1 behandeling voelde ik mijn lichaam al voorzichtig reageren en nu, na 4 behandelingen, blijven de klachten nog voor ca. 10-20 % aanwezig.. Natuurlijk moet ik wel core-oefeningen blijven doen en stress reduceren, maar ik hoop binnenkort helemaal pijnvrij te zijn... Ik kan echter weer -met beleid- op snelheid trainen/ in de beugels fietsen en wellicht binnenkort weer een grotere wedstrijd plannen.. Toppie Linda!!

3 behandelingen – daarna 1 x p/mnd

 

2010 - Vrouw H.B. te A (52 jr) - Klachten rug, bekken en bil

Al 2 jaar had ik last van extreem veel pijn in mijn stuit en bekkengebied. Simpele zaken als bukken, in m´n onderbroek stappen en m´n sokken aan doen waren dagelijks terugkerende pijnlijke gebeurtenissen. Fysiotherapie en behandeling bij de chiropractor gaven onvoldoende verlichting. Toen ben ik begonnen met Bowen. Langzamerhand werden de klachten minder. Op dit moment ben ik bijna helemaal pijnvrij. Nu trek ik ook eerder aan de bel bij een acute blessure ontstaan door sporten. Herstel gaat een stuk vlotter dan zonder Bowen. Zelfs tijdens de behandeling voelde ik al een stuk pijnverlichting.

7 behandelingen – daarna 1 x p/mnd en tussendoor voor behandeling acute blessure