Medical Taping Concept

Oorsprong

De basis van het Medical Taping Concept werd in de jaren zeventig gelegd in Japan en Korea. Hier werd een tapemethode ontwikkeld vanuit de gedachte dat beweging en spieractiviteit essentieel is om gezondheid te behouden of te herstellen. De achtergrond gedachte is, dat spieren niet alleen nodig zijn voor beweging maar daarnaast ook bepalend zijn voor bijvoorbeeld de bloed- en lymfecirculatie en de lichaamstemperatuur. Als spieren niet goed functioneren, kan dat dus een scala van klachten en aandoeningen geven.

Introductie in Europa

Ex-profvoetballer Alfred Nijhuis (Urawa Red Diamonds/ Japan en Borussia Dortmund/ Duitsland) ontdekte de behandelingsmethode tijdens zijn voetbalcarrière in Japan. Hij ondervond de spectaculaire effecten ervan aan den lijve. De tapemethode werd in 1998 in Europa geïntroduceerd.

CureTape

Voortbouwend op de basisgedachte, werden er diverse elastische tapesoorten ontwikkeld die de spieren in hun functie kon ondersteunen, zonder daarbij de beweging te beperken. Om optimale resultaten te behalen is in samenwerking met TNO een tape ontwikkelt, die CureTape wordt genoemd. De CureTape is een elastische, katoenen, latexvrije tape met een anti-allergische lijmlaag. De tape is tot 140% rekbaar. Qua elasticiteit en gewicht komt de CureTape overeen met de menselijke huid. 

Werking

Er wordt gebruik gemaakt van de elasticiteit van de tape ten opzichte van de elasticiteit van de huid, waardoor de tape een soort "liftende werking" heeft op de opperhuid. Er ontstaat zo meer ruimte in het gebied wat hieronder ligt. Dit wordt de subcutis genoemd. Hierin bevinden zich allerlei receptoren, bloed- en lymfevaatjes. Door gebruik te maken van diverse tapetechnieken, kunnen verschillende effecten bereikt worden. Door aangedane spieren op deze manier te behandelen, wordt het lichaamseigen herstelproces geactiveerd.

"Draagtijd"

De antiallergische, ventilerende en huidvriendelijke eigenschappen van de CureTape zorgen ervoor dat de tape langere tijd kan blijven zitten. Het kan 4 tot 5 dagen gedragen worden zonder dat er huidirritatie ontstaat. Er is zo een 24-uur-per-dag behandeling mogelijk, waardoor het herstel na weefseltrauma veel sneller kan verlopen.