Triggerpointbehandeling

Triggerpointbehandeling

Bij "isomyo" wordt een triggerpointbehandeling gecombineerd met de Bowentherapie. Doel van de triggerpointbehandeling is om de vastgelopen sarcomeren in het triggerpoint te helpen om weer los te komen. Dit wordt bereikt door op de plek van het triggerpoint druk uit te oefenen en dan langzaam deze druk te verminderen. Het idee hierachter is dat op deze manier de fascie gaat ontspannen, waardoor de vastgelopen sarcomeer weer los kan komen. Deze wordt dan als het ware meegetrokken. Het is een veilige, natuurlijke en effectieve vorm van pijntherapie. Als je weet waar je moet zoeken, zijn triggerpoints gemakkelijk te vinden en uit te schakelen. Bowentherapie dient er voor om te voorkomen dat triggerpoints ontstaan.

Wat is een triggerpoint

Een triggerpoint is een spierverkramping op microniveau, met een specifiek uitstralingsgebied.

Fysiologie van een triggerpoint

Het deel van een spiervezel dat de feitelijke contractie verzorgt is een microscopisch kleine eenheid die sarcomeer wordt genoemd. Een sarcomeer trekt zich samen als zijn twee delen bij elkaar komen en zich als vingers in elkaar vouwen. In je spieren moeten miljoenen sarcomeren zich samentrekken om ook maar de geringste beweging te veroorzaken. Een triggerpoint bestaat als te sterk gestimuleerde sarcomeren chemisch niet langer in staat zijn hun samengetrokken toestand te verlaten.

Onderstaande tekening is een getekende weergave van meerdere spiervezels binnen in een triggerpoint. Hij is gebaseerd op een fotografische opname via een electronenmicroscoop.

Letter A is een spiervezel in een normale ruststand, uitgerekt noch samengetrokken. De afstand tussen de korte dwarsvebindingen (Z verbanden) binnen de vezel definieert de lengte van de individuele sarcomeren. De sarcomeren lopen in de lengte van de vezel, loodrecht op de Z verbanden.

Letter B is een knoop in een spiervezel die bestaat uit een aantal sarcomeren in de toestand van continue maximum contractie die kenmerkend is voor een triggerpoint. De opgebolde verschijning van de spierknoop laat zien hoe dat segment van de spiervezel is samengetrokken en korter en dikker is geworden. De Z verbanden zijn heel dicht bij elkaar getrokken.

Letter C is het deel van de spiervezel dat zich uitstrekt van de spierknoop tot aan de aanhechting van de spier (in dit geval aan het borstbeen). Let op de grotere afstand tussen de Z verbanden, wat aangeeft hoe de spiervezel wordt uitgestrekt door de spanning binnen in de spierknoop. Deze overstrekte segmenten veroorzaken het strakke en verkortte gevoel in een spier.

Normaal gesproken werken de sarcomeren als kleine pompjes. Ze trekken zich samen en ontspannen om het bloed, dat in hun metabolische behoeften voorziet, door de capillairen te laten circuleren. Als de sarcomeren in een triggerpoint hun contractie vasthouden, stopt in feite de bloedcirculatie in het betreffende gebied. Het gebrek aan zuurstof en de ophoping van afvalstoffen irriteren het triggerpoint. Het triggerpoint reageert op deze noodtoestand met het versturen van pijnsignalen.

Symptomen van een triggerpoint

Triggerpoints kunnen allerlei soorten pijn en syndromen veroorzaken, zoals bijv. hoofdpijn, pijn in nek en kaak, pijn in de onderrug, tennisarmen and carpaaltunnel syndromen. Ook kunnen ze de bron zijn van pijn in gewrichten, zoals de schouder, pols, heup, knie en enkel. Deze pijn wordt vaak aangezien voor artritis, tendinitis, bursitis of letsel aan de gewrichtsbanden. Triggerpoints kunnen ook de veroorzaker zijn van nog andere symptomen, zoals duizeligheid, oorpijn, sinusitis, misselijkheid, maagzuur, hartritmestoornissen, pijn aan de geslachtsdelen en gevoelloosheid in handen en voeten. Zelfs fibromyalgie kan zijn oorsprong hebben in triggerpoints.

De symptomen die door triggerpoints worden veroorzaakt, komen voor in voorspelbare patronen.

Ontstaan van triggerpoints

Triggerpoints kunnen ontstaan door vele factoren. Denk hierbij aan bijv. overbelasting, verkeerde houding, herhaaldelijk dezelfde beweging uitvoeren, (emotionele) stress, vallen, schokken, botsing, zware inspanning of spierinjectie.

Fascie

De fascie om het triggerpoint heen is gespannen.